Yabie blogg

Kommer “Buy Now, Pay Later” ta över Sverige?

Skriven av Yabie | Sep 30, 2024

Vad är BNPL och varför är det så populärt?

BNPL är en betalningsmetod som låter kunder köpa produkter nu och betala senare, ofta utan ränta eller med förmånliga delbetalningsplaner. Tjänster som Klarna, Afterpay och Splitit har lett vägen, och idag erbjuds BNPL-alternativ av allt fler handlare, både online och i fysiska butiker.

Vad ligger bakom den här framgången?

  • Flexibilitet: Kunder kan köpa det de vill ha utan att behöva betala hela beloppet direkt.
  • Kostnadsfrihet: Många BNPL-tjänster erbjuder räntefria delbetalningar, vilket lockar pris- och budgetmedvetna konsumenter.
  • Smidig användning: Processen är enkel och snabb, vilket gör att kunder känner sig trygga och uppmuntras till spontanköp.

Hur BNPL påverkar köpbeteenden

BNPL har revolutionerat hur konsumenter idag handlar. Istället för att avstå från större köp eller vänta på lönen, ger BNPL alternativet att genomföra köp nu och hantera kostnaden senare. Detta skapar en känsla av omedelbar tillfredsställelse – vilket är en viktig drivkraft för många kunder.

För företag innebär detta:

  • Ökad konvertering: Många kunder som annars kanske skulle ha övergett sina varukorgar kan nu genomföra köp tack vare möjligheten att kunna delbetala.
  • Större genomsnittlig ordersumma: Med alternativet att dela upp betalningen är kunder ofta mer benägna att spendera mer pengar per köp.

Viktiga överväganden för handlare

För att dra full nytta av BNPL-trenden är det viktigt att förstå hur det kan påverka ditt företag:

  1. Samarbeta med rätt leverantör: Välj en BNPL-leverantör som passar ditt företag och dina kunder. Klarna är till exempel extremt populära i Sverige och erbjuder olika betalningsalternativ, inklusive 30 dagars faktura och delbetalningar.
  2. Integration i ditt POS-system: Med ett kassasystem som Yabie kan du smidigt integrera BNPL-lösningar både online och i din fysiska butik. Detta gör det möjligt för kunder att enkelt välja sitt betalningssätt oavsett var de handlar.
  3. Riskhantering: Medan BNPL tillför en massa fördelar, medför det också vissa risker, med större beställningar kommer även risken för ökade returer och byten. Det kan därför vara smart att hålla koll på dessa faktorer och implementera processer för att kunna hantera dem på bästa sätt.

Trender och framtiden för BNPL i Sverige

BNPL förväntas fortsätta växa. Det är redan ett väletablerat betalningsalternativ i de flesta större e-handelsplattformar, och vi ser dessutom att fler fysiska butiker tar in BNPL som betalmetod. Dessutom är unga konsumenter, särskilt millennials och generation Z, de största användarna av denna betalningsmetod, vilket ytterligare indikerar en långsiktig trend.

En annan viktig utveckling är integrationen av BNPL i andra tjänster, såsom resor, abonnemangstjänster och till och med i hälsovårdsindustrin. Det är möjligt att vi snart kommer se BNPL-alternativ erbjudas i alla branscher.

 

Buy Now, Pay Later är en trend som har slagit igenom stort i Sverige och som erbjuder stora fördelar till både företag och konsumenter. Genom att implementera BNPL i ditt företag kan du locka fler kunder, öka din försäljning och förbättra kundupplevelsen. Med rätt POS-system och strategier kan du säkerställa att du kommer hålla dig konkurrenskraftigt under många år framöver.